Skip to Content

W Zielonej Górze powstaną innowacyjne kominki

obrazek
 
Centrum Komina raz jeszcze wpisało się na listę beneficjentów Regionalnego Programu Operacyjnego - Lubuskie 2020. Firma otrzyma ponad 1,3 mln zł na wdrożenie innowacyjnych technologii. Umowę na inwestycję podpisał członek zarządu Marcin Jabłoński.
 
Centrum Komina planuje zrealizować projekt o wartości niespełna 3 mln zł, a więc 1,3 mln zł unijnego wsparcia to znaczna pomoc. Chodzi o wdrożenie do produkcji innowacyjnych kominków. Jest to kontynuacja wcześniej podejmowanych działań. - Od poand 5 lat realizujemy programy wykorzystujące środki UE. Sprawnie współpracujemy z urzędem marszałkowskim. Dzięki tej dobrej współpracy dalej mamy chęć inwestować oraz prowadzić działania w kierunku projektowania innowacyjnych produktów. Dzisiejsza umowa, dotycząca produkcji proekologicznych kominków, jest tego kolejnym świadectwem - tłumaczył Daniel Hrehorecki, właściciel firmy.
 
Dzięki wsparciu firma zrealizuje działania inwestycyjne niezbędne do rozpoczęcia produkcji i sprzedaży kominków: Techniko-Plus, Techniko-Mega oraz Techniko-Cover. Dotacja pomoże przeprowadzić niezbędną adaptację hali oraz wyposażyć ją we wszystkie maszyny, urządzenia oraz oprogramowanie. W sumie mowa o kompletnej linii technologicznej. Poza tym dzięki inwestycji zostaną stworzone nowe miejsca pracy. - Aby pozyskać dotację przedsiębiorcy muszą wykazać się nie tylko determinacją i pomysłowością, ale także doświadczeniem, które pozwoli wnieść wkład własny. W tym wypadku mamy do czynienia z firmą realizującą kolejny projekt. Gratuluję, że po fazie badań i testów przyszła pora na produkcję wcześniej sprawdzanych pomysłów. Wsparcie gospodarki jest priorytetem samorządu województwa. To również jeden z najważniejszych celów Unii Europejskiej w obecnej i przyszłej perspektywie finansowej. Staramy się wykorzystywać dostępne środki na realizację zadań ważnych dla firm i regionu – mówił członek zarządu Marcin Jabłoński, doceniając działania przedsiębiorstwa.
 
Prace inwestycyjne mają zakończyć się do końca 2021 r.