Wiadomości
W Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze świętowaliśmy Dni Otwarte Funduszy Europejskich. Wspólną zabawę otworzyła Alicja Makarska – Członek Zarządu Województwa Lubuskiego. Dni Otwarte Funduszy Europejskich organizowane są w naszym regionie już po raz czwarty. W tym roku odbywają się w terminie 18-21 maja. Celem akcji jest pokazanie dobrych przykładów wykorzystania Funduszy Europejskich.
Bez wątpienia województwo lubuskie ma się czym pochwalić w tym względzie. Drzwi dla zwiedzających otworzą się w tym roku w ponad dwudziestu miejscach, gdzie trafiło wsparcie Unii Europejskiej. Wszędzie tam przygotowane zostały dla zwiedzających atrakcje w formie wydarzeń lub specjalne promocje i rabaty na korzystanie z obiektów, które powstały przy udziale środków unijnych. Dni Otwarte stanowią okazję do zwiedzenia niektórych miejsc „od kuchni”.
Na gości, którzy przybyli do Zaboru czekało szereg atrakcji:
- Teatr Kulinarny - „teatr” już kolejny raz dał w naszym regionie przedstawienie „wielkiego gotowania”. Tym razem na wielkiej patelni przyrządzaliśmy 500 porcji lubuskiego gulaszu, przygotowanego z dodatkiem lubuskich specjałów, czyli grzybów i wina, z których nasze województwo słynie.
- Występ zespołu „Aquarius”, dla którego muzyka jest jak ogień i woda.
- Warsztaty rodzinne:
- wykonanie puf na zabawki z drewnianych skrzynek po jabłkach;
- wykonanie drewnianych skrzynek na narzędzia lub kredki;
- Zwiedzanie Lubuskiego Centrum Winiarstwa;
- Test wiedzy o Lubuskim Centrum Winiarstwa;
- Gry plenerowe dla dzieci i dorosłych;
- Malowanie twarzy;
- Dmuchane zjeżdżalnie;
- Wata cukrowa;
- Popcorn;
- „Fotobudka".
Więcej informacji o innych atrakcjach Dni Otwartych w naszym regionie na stronie: https://dniotwarte.eu/