Święto Funduszy Europejskich w Zaborze

Teatr kulinarny, czyli lubuski bigos, odkrywanie smaków z Mateuszem Truszkiewiczem z MasterChef Junior, warsztaty ceramiczne, koncert zespołu MATE – to tylko niektóre atrakcje święta Funduszy Europejskich, które odbyło się 14 maja w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze. – Dzięki środkom z Unii Europejskiej Lubuskie pięknieje i dynamicznie się rozwija - przekonuje  marszałek Elżbieta Anna Polak.

Piknik w Lubuskim Centrum Winiarstwa wpisał się w obchodzone w całej Polsce w dniach 12-15 maja br. Dni Otwarte Funduszy Europejskich. Akcja realizowana była we współpracy z Ministerstwem Rozwoju. Jej głównym celem było pokazanie dobrych przykładów wykorzystania Funduszy Europejskich. Bez wątpienia województwo lubuskie ma się czym pochwalić w tym względzie. Drzwi dla zwiedzających otworzyły się w tym roku w ponad trzydziestu miejscach, gdzie trafiło wsparcie Unii Europejskiej. Było to doskonała okazja, żeby przyjrzeć się temu jak zmieniło się nasze województwo dzięki unijnym funduszom.

Odwiedzający Lubuskie Centrum Winiarstwa mogli wziąć udział  w Teatrze Kulinarnym, czyli wielkim gotowaniu.Tym razem, wielkiej patelni przyrządziliśmy 400 porcji bigosu z dodatkiem lubuskich specjałów, czyli grzybów i wina, z których nasze województwo słynie.

O dobry nastrój podczas pikniku zadbał zespół „Mate” - laureat Mayday Rock Festiwal, Rock In Minsk Fest, Wake Up & Live. W 2008 roku (wraz z pieśniarką AlinK.Sarit) stworzył muzykę do spektaklu Wizyta starszej pani w Teatrze Lubuskim w Zielonej Górze. W 2013 roku grupa zebrała świetne opinie od jury programu Must Be The Music, a także, po programie, od widzów z całej Polski w prywatnych mailach i internetowych komentarzach.

Wspólnie z Mateuszem Truszkiewiczem – finalistą telewizyjnego show MasterChef Junior odkrywaliśmy niezwykłe kompozycje smakowe. Mały mistrz udowodnił, że gotowanie może stanowić pomysł na świetną zabawę. Zdradził też kilka przepisów na nietuzinkowy poczęstunek.